Wijkagente Eline wil er zijn voor ‘haar’ inwoners uit Boezinge!

De tijd dat de wijkagent een net niet gepensioneerde man was die met zijn fiets het dorp doorkruiste, is gelukkig al eventjes voorbij. Bij de politie heeft men flink ingezet op verjonging en vervrouwelijking en dat heeft duidelijk z’n vruchten afgeworpen. De 30-jarige Eline Koether uit Langemark is een van die dames in het blauw. Sinds vorig jaar is ze wijkagente in Boezinge en Zuidschote, een job die ze met heel wat enthousiasme uitoefent. Nochtans stond het niet in de sterren geschreven dat Eline politieagente zou worden.

“Ik heb studies Toerisme- en Recreatiemanagement gevolgd”, legt ze uit. “Het leek me dus een logische stap om werk te zoeken in die sector en dus belandde ik als consulente bij een reisbureau. Elke dag achter een bureau zitten was echter niet helemaal mijn ding. Ik wilde al een tijdje een nieuwe wind door mijn leven laten blazen en nadat mijn vader me enkele keren had gezegd dat ik bij de politie moest gaan, besloot ik deel te nemen aan de ingangsexamens. In 2014 ontving ik dan de allesbeslissende brief dat ik geslaagd was voor alle proeven.”

“De job als agente sprak mij vooral aan omdat het zeer gevarieerd is. Je weet immers nooit wat de dag je zal brengen”, vervolgt Eline. “Het is tevens een job waaruit je voldoening kan halen. Je kan situaties proberen op te lossen of zo goed mogelijk proberen te bemiddelen. Niet elke situatie valt op te lossen, maar zelfs in zo’n geval kun je de betrokkenen helpen door hen bijvoorbeeld door te verwijzen. Ik vind het super om met mensen te werken. De ene persoon is erg vriendelijk en open terwijl de ander eerder nors of gesloten kan zijn. Het is een uitdaging om te weten hoe ik dergelijke mensen en situaties moet aanpakken.”

Eind april 2018 kwam de functie van wijkagent voor Boezinge-Zuidschote vrij, een kans die de ambitieuze Eline met beide handen vastgreep. “In het begin twijfelde ik, want de wijkinspecteur wordt vaak aanzien als iemand die uitbolt. Maar de wijkagent is veel meer dan dat. Als wijkinspecteur sta je in de gemeenschap en mag je sociaal en joviaal zijn. Het schenkt me dan ook bijzonder veel voldoening als mensen hun hand opsteken als ze me tegenkomen. Wanneer ze mij bedanken voor m’n komst of blij zijn dat ik een luisterend oor heb geboden.”

Dat Eline is opgegroeid in Boezinge en er 21 jaar heeft gewoond, beziet ze als een grote troef. “Je bent meteen welkom en hebt al een deel van het vertrouwen gewonnen”, vertelt ze daarover. “Een echte ‘oudere’ Boezingenaar aanziet je niet als een buitenstaander.” Om de bewoners van haar werkgebied nog beter te leren kennen, richtte Eline onlangs de Facebookgroep ‘wijkpolitie Boezinge-Zuidschote’ op. “Via deze pagina kan ik gericht info geven aan de bewoners, maar kan ik eveneens laten weten als er een evenement zal plaatsvinden. Verder zet ik ook in op sensibilisering en deel ik graag kleine tips en weetjes.”

Eline besluit met een warme boodschap voor de mensen in haar werkgebied. “Ik wil mijn wijkbewoners alvast een heel aangenaam, warm en liefdevol eindejaar wensen en ik hoop dat ik in 2020 nog heel wat van de bewoners beter mag en kan leren kennen, bij voorkeur met een glimlach op het gezicht!”