Alles zit snor bij Wesley!

Als Wesley Verschetze passeert, draaien de hoofden zich spontaan om een kijkje te nemen. Wesley ziet er dan ook net iets anders uit dan een doorsnee 34-jarige, want met zijn keizerlijke snor zou hij zo uit het begin van de 20e eeuw kunnen komen! Maak kennis met de man die tijdens de laatste verkiezingen van de West-Vlaamse Snorrenclub met de prijs van Mooiste Internationale Snor ging lopen!

“Ik geloof dat ik een snor heb sedert het verlaten van de middelbare school”, steekt Wesley van wal. “De eerste jaren was dit een simpel snorretje dat om de zoveel tijd werd getrimd. Een aantal jaar later werkte ik samen met een collega die een soort Dali-snor had. Ik was daarvan onder de indruk en vond het wel leuk om ook eens te proberen mijn snor wat stijlvoller te maken. Ik heb verschillende genres geprobeerd alvorens ik me specifiek richtte op één stijl die ik voor mezelf aangenaam vond. Ik ben zelfs enkele keren gewoon opnieuw vanaf nul begonnen.”

Tegenwoordig heeft Wesley een duidelijk model, waarin hij zich blijft verfijnen. “Heden heb ik mijn stijl gevonden en probeer ik me zo goed als mogelijk te specialiseren in een ‘keizerlijke snor’”, vertelt hij trots. “Zo was er in mei het Wereldkampioenschap Snorren en Baarden, een evenement met 17 verschillende categorieën in snor- en baardstijlen. Ik wou wel eens weten hoever ik stond met mijn type snor en heb deelgenomen aan de categorie ‘Imperial Moustache’. Ik ben er op een knappe 5e plaats geëindigd. Een echte opsteker, zeker als je weet dat 23 landen werden vertegenwoordigd op dit WK. Het was bovendien een unieke gelegenheid om met ‘collegasnorren’ en verschillende stijlen kennis te maken.”
Ook tijdens de verkiezing van de Brugse snorrenclub, die midden september plaatsvond, viel Wesley’s knevel in de prijzen. “Voor mij was dit amper de tweede keer dat ik aan een snorverkiezing deelnam. Er was wel wat concurrentie, dus groot was mijn verbazing toen ik ontdekte dat ik werd verkozen als Mooiste Internationale Snor 2019. Een hele eer, want het geeft me een goed gevoel en een extra stimulans om door te gaan.”

Dat zo’n snor best wel wat arbeid vergt, dat ontkent Wesley niet. “Ik reken op een klein halfuurtje werk per dag. Wassen, wat verzorgingsproduct en daarna op punt zetten met de nodige middelen, zoals snorwax of haarlak”, lacht Wesley. “De ene dag gaat het wel wat vlotter dan de andere. En voor een speciale gelegenheid steek ik er natuurlijk meer tijd in”, lacht hij. “Ik hou van die oude foto’s uit het begin van de 20e eeuw, hoe alle mannen toen een snor hadden staan, elk op zijn eigen manier. Dat is een bron van inspiratie geweest.”

Voor de liefhebbers bestaan dus echte snorrenclubs, waarbij men dan samenkomt voor een gezellige babbel, of een georganiseerde uitstap naar een stad of naar een activiteit van een bevriende club maakt. “Van een snorrenclub ben ik nog geen lid, ook al is me dat reeds een paar keer gevraagd”, vertelt de snor van Rumbeke ons. “Ik ben het nog aan het overwegen.”

En de snor? Die gaat nooit meer weg, als we Wesley mogen geloven. “De snor blijft, die scheer ik niet meer af. Ik ga die gewoon nog verder perfectioneren. Mijn ambitie blijft een podiumplaats binnen mijn categorie op een wereldkampioenschap ...” Maar met zoveel passie zit dat wel snor!

Wie de evolutie van Wesley’s snor wil volgen, kan dit op Instragram via #de_snor_van_rumbeke of via @verschetze. Copyright foto: Freddy Callebout